februaritjej

1000-ord

Byggnadsställningar och tankar om dem

Vad är det med byggnadsställningar som är så vackert? Som ni kan ana så blir det nu återigen ett flummigt inlägg. Ett inlägg i vilket jag hyllar någonting random jag sett under mina promenader. Det är knappast första gången detta sker och det vet alla ni trogna läsare. En gång handlade det om A-brunnar. En annan gång handlade det om lyktstolpar, och hur olika de kan se ut beroende på var man går. Idag blir det alltså byggnadsställningar som är temat. Håll tillgodo.

Det renoveras som bara helvete i byggnaden som är bredvid min. Jag vet faktiskt inte vad det är som de håller på med. Detta beror dels på skyddet som sitter på byggnadsställningen och som täcker insyn. Det beror också på att jag inte kan ett skit om byggarbete och sådant. Jag säger sådant för att cementera min okunskap.

Hur som helst så började jag reflektera över byggnadsställningar. De är nämligen väldigt unika byggnationer. De syftar till att underlätta för att bygge av något slag, vilket förstås hörs på namnet. Jag sökte lite på vad byggnadsställningar kan användas för. Ett vanligt projekt är fasadrenovering. En byggåtgärd jag inte ens visste att man kunde genomföra. Hur sjutton renoverar man en fasad? Oavsett vad så tycks byggnadsställningar vara en absolut nödvändighet när denna typ av projekt genomförs. Andra projekt där man behöver byggnadsställningar är exempelvis takrenovering. Ställningen hjälper då den som utför arbetet att komma åt på de platser som behövs. 

Sedan ska man förstås komma ihåg att det är skillnad mellan byggnadsställningar. Vissa ställningar ser ut som de vi som bor i städer ser dagligen. De man knappt noterar för att man ser de så ofta. Ni vet vad jag menar. Byggnadsställningar som täcker en halv byggnad och som står där under någon månad. Sedan finns det byggnadsställningar för betydligt mer omfattande projekt. Projekt där exempelvis en eller ett par hela våningar så läggas på ett hus. Inget dåligt arbete, eller hur? Jag såg ett sådant projekt pågå i området där jag bodde förut. Det var ett oerhört högljutt och långdraget arbete. Jag noterade att byggnadsställningarna som användes var next level – så att säga. Otroligt stora och omfattande. De täckte liksom hela huset. De ringade in huset på ett märkligt och mäktigt sätt.

Det är sedan jag börjat fundera över byggnadsställningar som jag noterat hur många de faktiskt finns. Slottet renoveras, så även kyrkor runt om i staden. För dessa projekt behövs byggnadsställningar också. 

Nu måste jag springa iväg. Hör av er med era tankar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *