Jag vill ha ett eget hus!

Jag har ju skrivit tidigare om att jag nog gärna skulle vilja flytta till ett hus, inte minst för att jag vill ha en egen swimmingpool. Det är i och för sig ingenting som är riktigt realistiskt än, men drömma kan man. Dessutom håller jag på att lära mig en del om vad det innebär att bo i hus i stället för lägenhet. Trots att jag växte upp i villa så var det liksom ingenting som man riktigt reflekterade över, förutom då att gräset behövde klippas alldeles för ofta. Mamma och pappa fixade helt enkelt det mesta och jag noterade egentligen inte så mycket om husets och trädgårdens skötsel. Men nu har jag börjat läsa på ordentligt och då är det trevligt att ha ett gott förhållande till sina föräldrar – de tröttnar aldrig på mina olika frågor. Och ibland så kan jag faktiskt hjälpa dem lite också.

pvc fönsterNya fönster åt far och mor
En sak som jag intresserat mig för är det här med isolering och uppvärmning för när man börjar läsa på lite om husägande inser man snabbt att just det är mycket viktigt. Dålig isolering gör att uppvärmningskostnaderna snabbt skenar iväg, speciellt om man använder en lite dyrare uppvärmning som olja. Så när föräldrarna berättade att de nog skulle behöva byta fönster snart så försökte jag övertala dem att skaffa A-klassade energifönster. Eller, att övertala dem var inte speciellt svårt – de har ju sinne för ekonomi de också och kanske lite mer så än mig.

Jag visste också att Nordiska Fönster har höstkampanj på PVC, och PVC är ju både billigt och energisnålt. Nordiska Fönsters PVC-fönster har också mycket bra miljöklassning, så jag propagerade för dem. Det där med att de hade en kampanj hjälpte givetvis (vem vill inte spara pengar?). De protesterade lite mot att PVC-fönster kanske inte ser så bra ut men där höll jag inte med. Jadå, det finns många PVC-fönster som inte är speciellt vacker. Men även många som ser riktigt bra ut. Dessutom håller moderna PVC-fönster sitt utseende bra (äldre PVC-fönster var betydligt mer känsliga för solsken).

Skepsis blev entusiasm
Eftersom mina föräldrar är lite gammalmodiga av sig och PVC som material har ett lite dåligt rykte (en gång i tiden kanske PVC inte var bra, men det var för många år sedan), så krävdes det ändå en del övertalning. Det ledde till en hel massa spännande diskussioner där mamma och pappa i alla fall höll med mig i princip. Fönster med bra energiklass skulle det definitivt bli, oavsett material.

Men efter ett tag så gav de med sig, så nu kommer det att bli nya PVC-fönster som säkert kommer att sänka uppvärmningskostnaderna märkbart. En sidoeffekt av hela den här fönsteraffären är också att jag blivit ännu mer inne på att skaffa ett hus, så att jag får fixa och ordna precis som jag själv vill. Även om jag självklart kommer att lyssna på mina föräldrar också, för de har ju haft eget hus längre än jag levt och kan en del de också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *